Diamant: "koning der edelsteen"
De diamant bestaat uit pure koolstof die kristalliseert ten gevolge van zeer hoge druk en hoge temperatuur op een diepte tussen 140 en 190 kilometer in de aardmantel. Ze worden onder andere aan het aardoppervlak gebracht door van explosieve vulkanen en in alluviale afzettingen.
Diamanten zijn dan ook zeer moeilijk te vinden en hierdoor erg zeldzaam. Diamant is het hardste materiaal van de aarde. Onder hardheid verstaat men bij mineralen en edelstenen de weerstand tegen krassen. De diamant is het een het ijkpunt voor hardheid 10 op de hardheidsschaal van Mohs.
Na hun vondst worden ruwe diamanten bewerkt om het licht zo schitterend mogelijk te laten uitkomen. Het is volkomen splijtbaar en wordt in verschillende vormen geslepen. De meest gebruikte slijpvorm is de ronde of briljant met 58 facetten.
Onzuiverheden worden zorgvuldig verwijderd met als doel zoveel mogelijk karaat over te houden.
Een zuivere en goedgeslepen diamant weerkaatst de lichtinval en maakt dat deze schittert en daarom zo mooi en populair zijn in juwelen.
De diamant is ook dé steen om uw geliefde mee ten huwelijk te vragen. Het mooiste symbool om uw partner eeuwige en onverwoestbare trouw te beloven! Het symbool van liefde en zuiverheid.
Wat bepaald de waarde en prijs van diamant?
De diamant zal op verschillende criteria beoordeeld worden om de waarde vast te stellen. Deze vier bekendste criteria worden ook wel de 4 C’s genoemd: Carat-Colour-Clarity-Cut
De kleur, zuiverheid en grootte van iedere ruwe diamant wordt bepaald door de natuur. Het is uiteindelijk het vakmanschap van onze meesterslijpers dat er voor zorgt dat een ruwe diamant een absoluut meesterwerk kan worden. De perfectie van een diamant is het resultaat van het precies slijpen van elk van de facetten, zodat het licht optimaal gereflecteerd wordt.
Karaat - Carat :
Het gewicht van een diamant wordt uitgedrukt in karaten. Karaat vertelt je meer over de grootte van de diamant, uitgedrukt in het gewicht van de steen.
Het gewicht van 1 karaat werd vastgelegd op 200 milligram. Het karaat wordt onderverdeeld in 100 punten en wordt altijd in twee decimalen uitgedrukt, bijvoorbeeld 0,50 karaat of 50 punt of halve karaat.
Een karaat diamant is niet dezelfde eenheid als een karaat goud. Bij goud gaat het om de hoeveel goud die in het juweel verwerkt zit. Zo bestaat 24 karaat volledig uit goud. Om een goede kwaliteit en stevigheid van het edelmetaal te garanderen, bestaan gouden juwelen uit 18 karaat of 75% echt goud en 25% ander edelmetaal om het goud te verstevigen.
Kleur - Colour:
De kleur van een diamant is een belangrijke factor en heeft invloed op de waarde. Voor een kleurloze diamant is de totale afwezigheid van kleur wenselijk.
De kleur wordt bepaald aan de hand van een set zogenaamde ijkstenen (de zogenaamde masterstones). Dit is een door verschillende vooraanstaande diamantairs beoordeelde verzameling stenen met verschillende kleuren in de hoogste graden, die als standaarden worden beschouwd. De beoordeling gebeurt meestal visueel (met het oog).
Wanneer deze diamanten vergeleken worden met ijkstenen, kan de exacte kleur van elke diamant preciezer bepaald worden. Hoe kleurlozer de diamant geëvalueerd wordt, hoe waardevoller. Voor de kleur van een diamant geldt dus eigenlijk dat wat je niet kan zien belangrijker is. Hoe minder kleur, hoe meer de diamant waard zal zijn.
Het GIA stelde hiervoor een internationale kleurenset vast op basis van letters. De hoogst gegradeerde, meest zuivere en zeldzame diamanten zijn kleurloze edelstenen met het label D, E of F.
Wanneer diamant een uitgesproken, intense kleur heeft, spreekt men van "fancy colors". Maar de kleurloze diamant, bij het publiek meer bekend als witte diamant, is de meest verkochte en verwerkte in juwelen.
Zuiverheid - Clarity:
Clarity heeft betrekking op de zuiverheid van de diamant en varieert op een schaal van loepzuiver tot onvolmaakt.
In het eeuwenlange proces waarin pure koolstof onder extreme hitte en druk tot diamant gevormd wordt, kunnen andere elementen in de steen sluipen. Die vreemde elementen creëren op die manier unieke tekenen ofwel in de diamant (inclusies of insluitsels) of aan de buitenkant van de diamant (vlekken).
De insluitsels kunnen variëren van kleine spoortjes, nauwelijks zichtbaar, tot grotere foutjes. Hoe minder inclusies of insluitsels, hoe hoger de waarde van een diamant.
Zowel insluitingen (intern) als vlekken (extern) hebben invloed op de zuiverheid van de diamant. De grootte, het aantal en de plaats van de onzuiverheden, de ligging van de interne en externe kenmerken, de belangrijke structuurverschijnselen, de kleur en transparantie van onzuiverheden bepalen uiteindelijk de zuiverheidsgraad van een diamant.
Slechts een beperkt aantal diamanten is loepzuiver, d.w.z. dat ze volledig vrij van insluitingen en vlekken zijn wanneer ze door een expert onder een loep (10x vergrotend) bekeken worden.
In deze tabel staan de zuiverheden van diamant gerangschikt:
- LQ Loupe Clean: Het is zelfs met een loupe niet mogelijk om een insluitsel te ontdekken. De diamant is dus helemaal zuiver.
- VVS Very Very Small Inclusions: Er is een onzuiverheid maar deze is nauwelijks te ontdekken, alleen een persoon met een geoefend oog ontdekt dit door te kijken met een loupe.
- VS Very Small Inclusions: Met een loupe is te ontdekken dat een diamant niet geheel zuiver is maar toch behoort de VS kwaliteit tot de betere diamant kwaliteiten. Deze gradering wordt gehanteerd bij diamant die met het blote oog niet-zichtbare insluitsels bevatten. Dus voor het blote oog een zuivere diamant
- SI Small Inclusions: Het is te zien dat een diamant een enkele onzuiverheid bevat. Nog steeds doet deze kwaliteit maar weinig af aan de glans en schittering van een diamant. Deze gradering wordt gehanteerd bij kleine, met het blote oog zichtbare insluitsels, bijvoorbeeld zwarte stipjes.
Deze kwaliteit vindt men terug in de meeste commerciële juwelen. - P Pique: Bij Pique (Pikee) is met het blote oog te zien dat een diamant niet zuiver is. Deze kwaliteit kan afdoen aan de glans en schittering.
De insluitsels kunnen variëren van kleine spoortjes, nauwelijks zichtbaar, tot grotere foutjes. Hoe minder inclusies of insluitsels, hoe hoger de waarde van een diamant.
Slijpvorm - Cut:
De slijpvorm is de enige "C" die beïnvloedbaar is door de mens aangezien de andere drie bepaald worden door de natuur. De factor slijpvorm beslaat uit meer dan alleen de voorbedachte vorm van de diamant zoals een emerald, marquise, hart of ovaal. De slijpvorm beslaat ook de symmetrie, proporties en glans.
- Symmetrie: de precisie van de diamantvorm en plaatsing van de facetten.
- Glans: de algehele conditie van het gefacetteerde diamantoppervlak. Hierbij is het belangrijk geen zichtbare polijststrepen op de steen te vinden.
- Proporties (measurements): de verhoudingen van de diamant die in balans moeten zijn met de kroon, tafelgrootte en het paviljoen. Deze verhoudingen beïnvloeden in hoge mate de interactie van de diamant met het licht.
Cut verwijst naar de interne verhoudingen en afwerkingsgraad van een geslepen diamant en wordt ook wel eens maaksel genoemd.
De verhoudingen verwijzen naar de relatie grootte-hoek tussen de facetten en de verschillende delen van de diamant. Als deze verhoudingen ideaal zijn, zal de diamant erg schitteren. Onder afwerking verstaan we de vorm en de plaats van de facetten en het slijpen.
Het slijpen beïnvloedt zowel het gewicht als de schittering van de diamant.
Naarmate de verhoudingen en de afwerking meer en beter balanceren, zal ook de waarde van de diamant stijgen.