Webshop catalogus

Wat zijn parels ?

Parels ontstaan door een vreemd lichaam dat in een oester binnendringt. De klieren van de oester reageren door parelmoer af te scheiden om de indringer te isoleren.

 
Bij natuurparels zijn deze indringers zandkorrels, resten van schelpen of een parasiet die toevallig de oester binnendringen. Na enkele jaren vormen zij misschien een prachtige parel.
 
Parels waren vroeger uiterst zeldzaam en dus een fortuin waard. Met de komst van de cultuurparels is er echter veel veranderd.
 
In het begin van de twintigste eeuw bedacht de japanner Mikimoto een techniek voor het kweken van parels. Door het inbrengen in de oester van een kleine kern van de schelp van een zoetwatermossel verkrijgt men cultuurparels. Na drie tot vier jaar zijn de parels volgroeid. Deze parels zijn ronder en helderder dan parels die spontaan zijn ontstaan.
 
Een natuurlijke parel en een cultuurparel zijn allebei natuurproducten. Het enige verschil is dat de één toevallig ontstaat en de andere in de hand is gewerkt.
 
De waarde van de parel is afhankelijk van een aantal factoren :
 
De luster: het lichtspel dat ontstaat uit de kwaliteit, regelmatigheid en dikte van de parelmoerlagen
De vorm
De maat van de parels
De kleur
De glans
Parels kunnen zeer verscheiden zijn qua kleur en vorm. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat er voor elke vrouw een passende parel bestaat.
 
3 SOORTEN CULTUURPARELS:
 
AKOYAPARELS: gewonnen uit oesters uit Japan, akoyaoesters zijn klein en brengen mooie ronde parels voort van 2 tot 9 mm diameter
 
ZUIDZEEPARELS: gewonnen uit oesters uit de Stille Zuidzee. De grootte schommelt tussen  9 en 16 mm. Ze zijn zelden perfect rond en de kleur varieert van helder wit tot crèmekleurig en goud. Tahitiparels hebben een heel gamma aan kleuren gaande van groen, grijs naar zwart.
 
ZOETWATERPARELS: gewonnen uit mosselen in meren. De vorm is onregelmatig en de kleur en grootte varieert. Zoetwaterparels zijn wit, zalmkleurig, alle tinten rose tot paarsrose. Bij zoetwatermosselen brengt men een stukje weefstel in en oogst men verschillende parels per keer.
 
KESHI PARELS: zijn hele kleine parels met grillige vorm die toevallig ontstaan uit kleinde deeltjes losgekomen van de ingeplante kern of toevallige indringers.
 
Echt of Imitatieparels ? 
 
Dit kan je zelf eens testen of bij Juwelier Vande Velde
 
Echte parels, zowel zoetwater als cultuurparels, voelen eerst koud aan en passen zich dadelijk aan uw lichaamswarmte aan. Een imitatieparel blijft steeds op kamertemperatuur en is in verhouding ook lichter van gewicht.
 
Wanneer je een echte parel tegen je tanden wrijft ervaar je een zandkorrelig effect ( Ruw ) omdat je kalk tegen kalk wrijft. Een valse daarentegen voelt erg zacht aan ( Glad ). 
 
 
 
 
Volg ons op Facebook Volg ons op Instagram
© 2024 Juwelier Vande Velde. Alle rechten voorbehouden. Alle prijzen zijn incl. BTW.